Óvodai beíratás

 

 

HÍRDETMÉNY

ÓVODAI BEÍRATÁSRÓL


Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő

Maria Immaculata Katolikus Óvoda 
2024/2025. nevelési évre vonatkozó beíratási rendjéről 

Beíratás időpontja:
2024. április 23. (kedd) 10.00 és 14.00 óra között
2024. április 24. (szerda) 10.00 és 14.00 óra között

 

A beíratás helye:

Maria Immaculata Katolikus Óvoda

3578 Girincs, Petőfi S. u. 1/B.

A beíratással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

Az Nkt. 8. § (2) bekezdése szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8 § (2) bekezdése szerint az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény.

 Az Nkt. 49. § (1) bekezdése alapján az óvodába a gyermek harmadik életévének betöltése után vehető fel. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti feltéve, hogy minden, Girincs településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. (L. Nkt. 8. § (1).

Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik (A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 49. § (1) bekezdés). A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. A jelentkező gyermekek felvétele, fogadása az óvodai nevelési évben – amennyiben azt a férőhelyek száma lehetővé teszi – folyamatosan történik.

A szülő – tárgyév április 15. napjáig benyújtott- kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a megyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatala felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

  • a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványok

(személyi igazolvány, születési anyakönyvi kivonat, vagy útlevél)

  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
  • a gyermek TAJ kártyája
  • a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványok (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély)
  • nem magyar állampolgár esetén a gyermek státuszát igazoló dokumentum, továbbá a szülőnek igazolnia kell azt, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarország területén (Nkt. 92. §)
  • egyéb, a gyermek egészségügyi állapotát és óvodaérettségét, sajátos nevelési igényét, hátrányos helyzetét igazoló dokumentum (orvosi igazolás, szakértői vélemény, gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozat… stb.)

Az Nkt. 4. §. 25.pontja rögzíti, hogy sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem, vagy magatartásszabályozási zavar) küzd.

Fenti körből a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve és a sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve kiadásáról szóló 32/2012. (X.8.) EMMI Rendelet alapján az Intézmény vállalhatja az alábbiak miatt sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését:

  • érzékszervi fogyatékos kategórián belül: hallási fogyatékos: nagyothalló, látássérült: gyengén látó
  • enyhe mozgásszervi fogyatékos: bottal, mankóval, járókerettel közlekedő, kézsérült személyek
  • enyhe beszédfogyatékos: kiejtési zavarok: pöszeség, ritmuszavarok: hadarás, dadogás, hangképzési zavarok: diszfónia.
  • pszichés fejlődés zavaraiból az alábbiak ellátása megoldott: kevert specifikus fejlődési zavarok

 

Az ezektől eltérő szakvéleménnyel rendelkező sajátos nevelési igényű gyermekeket az intézmény nem tudja fogadni.

Számukra a legközelebbi megfelelő ellátást nyújtó intézmény neve:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

3578 Girincs, Rákóczi utca 1.

Óvodáztatási kötelezettség nem teljesítése esetén alkalmazható jogkövetkezmények:


A 3. életévét betöltött gyermek beíratásának elmulasztását a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. tv. 247.§. szerint az a szülő vagy törvényes képviselő

a) aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába, illetve az iskolába nem íratja be,
b) aki nem biztosítja, hogy súlyos és halmozottan fogyatékos gyermeke a fejlődését

biztosító nevelésben, nevelés-oktatásban vegyen részt,
c) akinek a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeke ugyanabban az óvodai nevelési évben az iskolai életmódra felkészítő foglalkozásokról, illetőleg ugyanabban a tanévben az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul a jogszabályban meg-határozott mértéket vagy annál többet mulaszt,
szabálysértést követ el, ez 5.000,- Ft-tól 150.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Értesítés a döntésről:

Az óvoda vezetője az óvodai felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntését írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozati formában közli a szülővel.

Az óvodai felvételi, átvételi kérelem elbírálásáról, a döntést megalapozó indokolással, a fellebbezésre vonatkozó tájékoztatással értesíti a szülőt.

Az óvodai felvétel tárgyában meghozott döntés közlésének határnapja 2024. május 20.

A döntésről szóló határozatot a szülő, gondviselő papír alapon, postai kézbesítéssel kapja meg.

A szülő, amennyiben azt az óvodai beiratkozás napján – az elektronikus elérhetőségének megadásával – kéri, elektronikus úton értesítést kap arról, hogy a gyermeke óvodai felvételt nyert vagy felvétele elutasításra került.



Az óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermek átvétele esetén az óvoda vezetője a döntésről értesíti az előző óvoda vezetőjét.
 

Jogorvoslati eljárás szabályai: A felvételi kérelem elutasítása esetén hozott határozat ellen a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül a szülő a Fenntartónak címzett, de az óvoda vezetőjének átadott kérelmet nyújthat be. Az óvodavezető döntése tekintetében a fenntartó jár el és hoz másodfokú döntést az Nkt. 37. § (1)-(3) bekezdése és a 38. §. alapján.

 A hirdetmény az Nkt. valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről és aköznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet alapján került összeállításra.

További tájékoztatásért a Maria Immaculata Katolikus Óvoda

 vezetőjéhez fordulhatnak.

 

Tel.:0649/355-310

E-mail: miko.girincs@gmail.com, honlap: mariaimmaculata.webnode.hu